Close

Over uniformpjes, staatsgrepen en onverwachte wendingen in het leven

 
In een ideale en vredevolle wereld zou 21 september Oona’s allereerste schooldag worden. Dat de wereld niet ideaal is, weet iedereen. Dat de wereld niet altijd even vredevol is, ondervonden wij hier de afgelopen twee weken aan den lijve. Het kwam in Belgie nauwelijks in de media, maar Burkina Faso werd het slachtoffer van een staatsgreep en de wreedaardige repressie die erop volgde.
 
In an ideal and peacefull world, September 21th would have been the very first schoolday of my little girl. But the world isn’t ideal, and sometimes it isn’t peacefull either. We experienced that at first hand by living through a putsch here in Burkina Faso. 
 
Tijdens het huisarrest dat we van de ambassade opgelegd kregen, verloor ik mezelf in m’n naaimachine. Ideaal om de wereld (en de geweerschoten op soms 50 meter van ons huis) eventjes te vergeten. Het hielp me ook alles op een rijtje te zetten en tot de conclusie te komen dat het voor mezelf en vooral Oona beter is om in deze politiek onzekere periode (even) terug naar Belgie te komen.
 
During te many hours we were forced to stay at home, I lost myself in my sewing machine. Ideal to forget  about the world and te gunshots outside. It also helped taking the decision to return to Belgium for a while.
 
Oona zal de uniformkleertjes die ik voor haar maakte dus voorlopig niet kunnen dragen. Maar bloggen erover dat kunnen we natuurlijk wel!
 
Oona won’t be able to wear the unirform clothes I made her, but luckily we still can blog about it!!
 
  
 
Ik maakte maar liefst vijf kledingsstukken: twee cisses (Zonen09), een Maggie Mae, een Mara-blouse(Compagnie m.) en een Ileana-jurk(Compagnie m.) . Inspirerend waren de opgelegde stofjes in eerste instantie niet, maar ik probeerde er het beste van te maken.
 
I made 5 different pieces: two Cisse-pants (Zonen09), a Maggie Mae dress, a Mara blouse (Compagnie m.)  and an Ileana dress (Compagnie m.).  The fabric-choise of Oona’s school wasn’t really inspiring, but I tried to make the best of it.
 
 
Het was wel de ideale gelegenheid om het nieuwe patroon van Compagnie m. uit te testen: de Ileana-jurk. En ik moet ze gelijk geven, alle bloggers die me voorgingen: wat een heerlijk patroon! Ik koos voor het peter pan kraagje en het medium-knopenpat omdat het me deed denken aan strakke Engelse uniformen. Het uiteindelijke resultaat is eerder schattig, dan strak; maar zouden Oona’s krullenbol en verleidelijke oogjes daar niet voor iets tussenzitten?
 
 I used the opportunity to try out the new Compagnie M.  pattern: the Ileana-dress. And I have to admit that all the other bloggers were right: what a wonderfull pattern. I made a version with Peter Pan collar and a medium button part because it made me think about stirdyEnglish schooluniforms. The result turned out rather cute but maybe Oona’s afro and here big eyes are to blame for that.
 
 

 
 
 
Genoeg gepraat nu, tijd om onze koffers te pakken. See you again in Belgium!
Enough talking, time to make our bags. See you again in Belium!

23 thoughts on “Over uniformpjes, staatsgrepen en onverwachte wendingen in het leven

 1. Dat zouden waarschijnlijk de mooiste en stijlvolste schooluniformen zijn geweest… Maar wat een narigheid zeg! Wat vreselijk om vanwege zulke omstandigheden je leven te moeten inpakken, mensen achter te laten en onzekerheid tegemoet te gaan. Sterkte! En dat er maar vele mensen zijn die jullie met open armen en veel warmte zullen ontvangen!

 2. Ik vernam het nieuws wel, en heb me vaak afgevraagd hoe het met jou ging. Jammer dat je het gevoel hebt dat je daar nu beter even weg gaat, al weet ik zeker dat je hier met open armen ontvangen zult worden.

  En hoe weinig inspirerend die stoffen ook mogen zijn, je maakte er weer heel toffe dingen mee. Eens jullie daar terug zijn, zal Oona alleszins het coolste uniform van de school hebben 🙂

 3. Ik lees een beetje mee via "naaien voor vriendinnen." 't is een mooie jurk!
  Hopelijk zijn jullie snel zonder te veel problemen in België! Succes.

 4. Verschrikkelijk! Maar een goeie beslissing om jullie veiligheid voorop te stellen en even terug naar belgie te komen. Veel goeie moed gewenst!
  Oh, en zoals gewoonlijk heb je toch weer prachtige kleertjes gemaakt!

 5. Hopelijk doet de tijd in België jullie goed en keert de rust snel weer zodat Oona die prachtige kleertjes daar toch nog met veel trots kan dragen dit jaar. x

 6. Nu pas wat bijgelezen wat voorafging aan je terugkomst. Intussen wordt Oona heel goed opgenomen in het klasje van Pauline, naar wat ik van haar verneem 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.